Dopóki trwa lato, dopóty warto korzystać z jego dóbr w postaci soczystych owoców. Śliwki węgierki wpadły nie w kompot, ale w serowe nadzienie ciasta drożdżowego. Ciasto upiekłam w kwasoodpornej formie i przyznam, że efekt zaskoczył nawet mnie. Blaszka, której zwykle używam do pieczenia chleba, świetnie sprawdziła się podczas przygotowywania słodkiego deseru. Nareszcie znalazłam idealnie dopasowaną formę do ciasta drożdżowego, które przygotowuję z klasycznej porcji pół kilograma. Dzięki temu rozwiązaniu ciasto nie jest przesadnie wysokie. W kwadratowej formie o wymiarach 28 x 28 cm od korzeniewscy24.pl ciasto właściwie odpoczywa i pracuje, a następnie pięknie wyrasta w trakcie pieczenia. Efekty wizualne i smakowe zapewnione:).
Składniki:
Składniki:
(forma Korzeniewscy 28 x 28 cm)
Składniki na zaczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru kryształu
szczypta soli
Składniki na serowe nadzienie:
1/2 kg białego sera
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
garść rodzynek
Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła
Dodatkowo:
świeże owoce śliwek
Zaczyn
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozmieszać pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Naczynie z tak przygotowanym zaczynem nakryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce, by zaczyn podrósł.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu i rozgniatać w palcach do chili, aż zaczną się tworzyć okruszki. Przygotowaną kruszonkę schłodzić w lodówce.
Ciasto
Masło roztopić w rondelku. Kiedy zaczyn wyrośnie, wsypać do niego przesianą mąkę i cukier, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i rozpuszczone, letnie masło, dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Gdyby w trakcie wyrabiania ciasto zbytnio się kleiło, podsypać je mąką. Misę z wyrobionym ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by podrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 5 mm, posmarować serowym nadzieniem, a następnie ciasto przekroić wzdłuż na cztery pasy.
Każdy z pasów zwijać w harmonijkę i od razu przekładać na wyłożona pergaminem formę.
Pomiędzy paski ciasta i sera włożyć połówki śliwek.
Ciasto pokryć na całej powierzchni kruszonką.
Ciasto nakryć w formie ścierką i odstawić na 40 minut, by odpoczęło. Kiedy ciasto podrośnie, piec je 30-35 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Każdy z pasów zwijać w harmonijkę i od razu przekładać na wyłożona pergaminem formę.
Pomiędzy paski ciasta i sera włożyć połówki śliwek.
Ciasto pokryć na całej powierzchni kruszonką.
Ciasto nakryć w formie ścierką i odstawić na 40 minut, by odpoczęło. Kiedy ciasto podrośnie, piec je 30-35 minut w temp. 180 °C.
Po upieczeniu schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz