Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy wymaga szczególnej oprawy. Nie tylko dlatego, że jest zdrowy, odżywczy i przynosi sporą dawkę energii. Zawiera sporą ilość różnorodnych ziaren, dlatego nie wyrasta tak bardzo jak lekkie pieczywo pszenne. Najlepiej piec go w małej, stosunkowo wąskiej i ciężkiej blaszce. Idealnym rozwiązaniem są formy ze stali kwasoodpornej od korzeniewscy24.pl. Szeroki wybór form piekarniczych zachęca do poszukiwania ulubionego smaku i kształtu chleba. Ja użyłam foremki kwadratowej i prostokątnej. Czyż proces jedzenia nie zaczyna się od patrzenia?:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki otrąb żytnich
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka ziaren słonecznika
5 łyżek zakwasu żytniego
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szklanki letniej wody

Dodatkowo:
ziarna słonecznika do posypania chleba
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej pozostałe suche produkty, zakwas oraz rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Na koniec stopniowo wlewać pozostałą wodę. Zamieszać łyżką składniki do ich całkowitego połączenia. Naczynie z ciastem nakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy (lub dwóch mniejszych foremek). Chlebek w foremce wygładzić mokrą łyżką i obficie posypać ziarnami słonecznika.

Chleb nakryć ściereczką, po czym znów odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec 60 minut w temp. 200 °C.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz