1 mała główka sałaty lodowej
15 plasterków szynki konserwowej
15 plasterków miękkiego sera żółtego
4 jajka
1 szklanka pomidorów koktajlowych
1 por
1 mały pęczek szalotki
Składniki na sos:
4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przed wykonaniem sałatki należy przygotować bazę do szynkowo-serowych ślimaczków. W tym celu wieczorem każdy plasterek szynki owinąć plastrem sera i zwinąć rulon. Rulony odłożyć do lodówki na noc. Następnego dnia rulony pokroić na centymetrowej grubości ślimaczki.
W dniu wykonania sałatki jaja ugotować na twardo i ostudzone pokroić w grubą kostkę.
Pomidory koktajlowe pokroić na połówki.
Por przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w półplasterki. Por sparzyć w durszlaku, przelewając go wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Po tych czynnościach por lekko posypać solą i przemieszać.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki.
Szalotkę wraz z zieloną częścią drobno posiekać.
Sos
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do majonezu i jogurtu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przełożenie
Kolejne składniki sałatki układać warstwowo, zaczynając od dna salaterki:
- porwana sałata lodowa,
- warstwa ślimaczków,
- pokrojone jajka,
- pomidory koktajlowe,
- por,
- szalotka,
- sos czosnkowy,
- warstwa ślimaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz