Jagodzianki

Sezon na owoce w pełni, więc o tej porze roku nie wyobrażam sobie wypieków bez borówek. Skoro borówki, obowiązkowo muszą pojawić się jagodzianki. Jednak kto powiedział, że te słodkie bułeczki mają być okrągłe? Moje jagodzianki są prostokątne. Tym razem to pomysł moich dzieci, które na widok  kwasoodpornej formy od korzeniewscy24.pl uznały, że "takie bułeczki będą w sam raz do rączki". Idealny smak i kształt zapewnia zespolona forma, w której mieści się pięć bułeczek. Forma idealnie sprawdza się w domu pełnym małych (i nie tylko małych) łasuchów. Bułeczki upieczone w prostokątnej formie zachęcają do schrupania na drugie śniadanie.
Składniki:
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka 
1 jajko
1/2 kostki roztopionego masła
4 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
25 g świeżych drożdży 

Nadzienie:
1/2 l świeżych borówek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru kryształu

Kruszonka: 
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru kryształu 
1 łyżka masła 
2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Kruszonka
Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Uformować kulkę, zawinąć ją w folię i schować do lodówki.   
Nadzienie
Umyte i osuszone borówki delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. 

Ciasto
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier  kryształ, cukier waniliowy oraz 5 łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszać. Naczynie z zaczynem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie do dużej misy przesypać mąkę pszenną. W środku zrobić wgłębienie, do którego wbić jajko, wlać przestudzone płynne masło i dodać wyrośnięty zaczyn. Całość na początku można zamieszać drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie gęstnieć, wyrabiać je ręcznie. Ciasto wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Gdyby nadal było zbyt klejące, podsypać je mąką. Prawidłowo wypracowane ciasto drożdżowe ma pozostać miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić w naczyniu, które należy nakryć ściereczką. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, a następnie podzielić go nożem na 16-18 mniejszych porcji. Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować na grubość ok. 5 mm. 
Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć porcję nadzienia. Dokładnie skleić brzegi ciasta i uformować odpowiedni kształt jagodzianki. 
Bułeczki układać w formie zlepioną częścią do dołu. 
Jagodzianki odstawić na 15 min, by podrosły. W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. 
Jagodzianki piec przez 20 minut.



2 komentarze: