Sałatka kuskus z kalafiorem

Składniki:
1 niepełna szklanka kaszy kuskus
1 kalafior
1 mała puszka kukurydzy
1 duża cebula
3 świeże ogórki gruntowe 
1 opakowane sera feta
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
3 ząbki czosnku 
1 duży kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kaszę kuskus zalać na całej powierzchni gorącą wodą i odczekać kilka minut, by wchłonęła płyn. Po tym czasie do wystudzonej kaszy wlać 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią Kujawski. Kaszę dokładnie wymieszać z olejem.
Kukurydzę odlać z zalewy. 
Obraną cebulę posiekać w drobną kostkę. 
Ser feta pokroić w dużą kostkę. 
Ogórki obrać, a następnie pokroić w kostkę. 
Sos koperkowy
Koperek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Posiekany koper i rozdrobniony czosnek dodać do jogurtu. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. 
Ułożenie kolejnych warstw: 
1/2 kaszy kuskus - kukurydza - cebula - 1/2 sosu koperkowego - 1/2 kaszy kuskus - ogórek - ser feta - 1/2 sosu koperkowego - kalafior



2 komentarze: