Składniki na zaczyn:
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
5 łyżek ugotowanych ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soliOkrasa czosnkowa:
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Zaczyn
Zaczyn
W naczyniu wymieszać 1/3 szklanki ciepłego mleka z cukrem, 2 łyżkami mąki i drożdżami. Zaczyn odstawić na 15 minut, by podwoił swoją objętość.
Ciasto
Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące dokładnie utłuc, by powstało gładkie puree.
Ciasto
Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze gorące dokładnie utłuc, by powstało gładkie puree.
Do dużej misy wsypać mąkę. Dodać do niej sól oraz ostudzone ziemniaki. W dalszej kolejności wlać olej, a na koniec dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto w trakcie ręcznego wyrabiania podlewać ciepłym mlekiem. Z ciastem należy pracować tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Powinno być sprężyste, elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto odłożyć w misie przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 części. Z każdej porcji uformować w rękach okrągły placek o grubości ok. 6-8 mm. W każdym z nich zrobić palcem małą dziurkę. Tak przygotowane placki przykryć na kilka minut ściereczką.
W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany olej położyć pierwszy langosz. Najlepiej, aby tłuszcz przykrywał całą powierzchnię ciasta.
Langosz smażyć przez 2-3 minuty na złoty kolor z dwóch stron.
Po usmażeniu langosze odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać posmarowane czosnkową okrasą, żółtym serem z ketchupem lub śmietaną.
Okrasa czosnkowa
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do oliwy i wody. Składniki wymieszać. Okrasą można smarować langosze.
Wyrobione ciasto odłożyć w misie przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 części. Z każdej porcji uformować w rękach okrągły placek o grubości ok. 6-8 mm. W każdym z nich zrobić palcem małą dziurkę. Tak przygotowane placki przykryć na kilka minut ściereczką.
W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany olej położyć pierwszy langosz. Najlepiej, aby tłuszcz przykrywał całą powierzchnię ciasta.
Langosz smażyć przez 2-3 minuty na złoty kolor z dwóch stron.
Po usmażeniu langosze odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać posmarowane czosnkową okrasą, żółtym serem z ketchupem lub śmietaną.
Okrasa czosnkowa
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do oliwy i wody. Składniki wymieszać. Okrasą można smarować langosze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz