(tortownica ⌀ 23 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 łyżka cukru pudru
Mus truskawkowy:
250 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Masa z białą czekoladą:
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
Masa śmietanowa z galaretką:
250 ml śmietany 30%
1 przezroczysta galaretka
Dodatkowo:
ciasteczka Oreo
borówka amerykańska
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka
oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie w trakcie dalszego ucierania wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę.
Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Mus truskawkowy
Truskawki przełożyć do rondelka, podgrzewać je na małym ogniu, zagotować. Następnie naczynie z owocami zdjąć z ognia, a owoce rozdrobnić blenderem. Do gorącej papki truskawkowej wsypać suchą galaretkę i zalać ją jedną szklanką gorącej, przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Mus przelać do okrągłego naczynia, którego średnica będzie nieco mniejsza od średnicy biszkoptu i odstawić do momentu, aż masa całkowicie stężeje.
Krem śmietanowy
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Najpierw ucierać ją na wysokich obrotach, a kiedy zacznie gęstnieć, obroty miksera zmniejszyć. Dodać do niej cukier i serek mascarpone. Całość ponownie delikatnie wymieszać mikserem.
Masa z białą czekoladą
Śmietanę przelać do rondelka. Dodać do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Całość, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Nie wolno doprowadzić do zagotowania się śmietanki. Kiedy składniki się połączą, naczynie zdjąć z ognia. Śmietankę ostudzić, najlepiej w lodówce przez całą noc. Kiedy śmietanka będzie zimna, ubijać ją mikserem do momentu, aż zgęstnieje. Wówczas dodać serek mascarpone i całość delikatnie zamieszać.
Masa z galaretką
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić, by ostygła oraz nieco stężała. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej wlać płynną, lecz schłodzoną galaretkę. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać owoce borówki amerykańskiej. Wmieszać je do masy delikatnie drewnianą łyżką.
Przełożenie
biszkopt - 1/2 masy śmietanowej - mus truskawkowy - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - masa z białą czekoladą - w masę wcisnąć pokruszone ciasteczka Oreo - masa z galaretką - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz