Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki na farsz:
1 duża cebula
40-50 dag świeżych borowików
1 łyżka masła
sól, pieprz
Składniki na sos:
200 ml śmietany 30%
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
150 g startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Ciasto
Mąkę przesiekać nożem z solą, zimnym masłem i jajkiem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto wyrobić ręcznie. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować tak cienko, by wyłożyć nim formę do tarty łącznie z brzegami.
Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec je w piekarniku przez 10-15 min w temp. 180 °C.
Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec je w piekarniku przez 10-15 min w temp. 180 °C.
Farsz
Obraną cebulę pokroić w piórka. Zeszklić ją na maśle.
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry borowiki.
Całość doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć przez około 20 minut. Usmażone grzyby wraz z cebulą wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.
Sos
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry borowiki.
Całość doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć przez około 20 minut. Usmażone grzyby wraz z cebulą wyłożyć na podpieczone kruche ciasto.
Sos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz