Chleb gryczany z orzechami laskowymi

Składniki:
(keksówka 30x13 cm)
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki gryczanej 
1,75 szklanki ciepłej wody 
40 g drożdży
1 łyżka miodu płynnego
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki sezamu

Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania foremki
płatki owsiane, mak i siemię lniane do obsypania chleba
Przygotowanie: 
W misie przygotować rozczyn z drożdży, miodu, 3/4 szklanki ciepłej wody i dwóch łyżek mąki pszennej. Misę nakryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
 
Do wyrośniętego zaczynu wsypać zmieszane ze sobą mąki i sól, a także wlać pozostałą ciepłą wodę. Na koniec wsypać ziarna słonecznika, posiekane orzechy, siemię lniane i sezam.
Ciasto wyrabiać tak długo, by nie kleiło się do rąk. Gdyby było zbyt kleiste należy w trakcie wyrabiania podsypywać je mąką. Ciasto bezpośrednio po wyrobieniu przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami foremki. Za pomocą zmoczonej ręki wierzch posmarować wodą i obsypać dowolnymi ziarnami.
Formę z przygotowanym chlebem nakryć ściereczką i odstawić na jedną godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 220°C. Upieczony chleb należy wystudzić w formie. Następnie chleb wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz