Szarlotka

Składniki:
(forma 21 x 32 cm) 
4 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru kryształu
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jabłek szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
 
Dodatkowo:
cukier puder - do posypania
Przygotowanie: 
Margarynę posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce rozkłócić żółtka, cukier oraz śmietanę. Do mąki dodać zmieszane w misce składniki, po czym wszystko razem wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut. 
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce należy przygotować jabłka. Obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać. W razie potrzeby odcedzić z nadmiaru soku. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować. Pierwszą część wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę, nakłuć widelcem i podpiec ją 10 minut w temp. 180 °C. Na podpieczone ciasto przełożyć jabłka. Przykryć je drugą połową ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec 20-30 minut w temp. 170 °C z termoobiegiem. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka smakuje wyśmienicie podawana na ciepło z lodami oraz bitą śmietaną. 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz