(forma 21 x 32 cm)
4 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru kryształu
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jabłek szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
3 żółtka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru kryształu
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jabłek szarej renety
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
Margarynę
posiekać nożem z mąką i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce rozkłócić żółtka, cukier oraz śmietanę. Do mąki dodać zmieszane w misce składniki,
po czym wszystko razem wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce należy przygotować jabłka. Obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać. W razie potrzeby odcedzić z nadmiaru soku.
Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować.
Pierwszą część wyłożyć na wyścieloną pergaminem blachę, nakłuć widelcem i podpiec ją 10
minut w temp. 180 °C. Na podpieczone
ciasto przełożyć jabłka. Przykryć je drugą połową ciasta. Wierzch
nakłuć widelcem. Piec 20-30 minut w temp. 170 °C z termoobiegiem.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka smakuje wyśmienicie podawana na ciepło z lodami oraz bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz