1 średniej wielkości dynia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1-1,5 l bulionu warzywnego
1/2 pomarańczy
1 łyżka oliwy
1 łyżka przypraw śródziemnomorskich (suszony rozmaryn, bazylia, pomidory)
1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka w proszku
szczypta chili
szczypta kurkumy
Dodatkowo:
prażone ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Umytą dynię przekroić wzdłuż. Następnie wydrążyć z niej miąższ i usunąć pestki. Oczyszczoną pokroić w grube plastry, które należy ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce.
Przed włożeniem do piekarnika dynię skropić oliwą, posypać solą i mieszanką przypraw śródziemnomorskich. Zapiekać 20 minut w temp. 180 °C. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Podczas smażenia obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i dodać do cebuli. Podsmażać razem przez 2-3 minuty. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i posypać je papryką w proszku.
Następnie wszystko zalać bulionem. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Wówczas do garnka dodać pokrojoną w kawałki dynię. Całość doprawić solą, pieprzem, chili, kurkumą i startą gałką muszkatołową. Do zupy wycisnąć sok z połowy pomarańczy. Zupę zagotować, po czym zdjąć z ognia i dokładnie rozdrobnić blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Gdyby była zbyt rzadka, wlać do niej nieco bulionu warzywnego. Zupę ponownie zagotować i wsypać do niej drobno posiekaną bazylię.
Zupę najlepiej podawać z kleksem jogurtu naturalnego oraz prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz