Pierogi ze szpinakiem i serem

Składniki:

Składniki na farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (420 g)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
500 g sera półtłustego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki masła

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
około 2/3 szklanki letniej wody
szczypta soli 

Przygotowanie:

Farsz szpinakowy
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając wszystko co jakiś czas, smażyć do odparowania nadmiaru wody. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę szpinakową odstawić do ostudzenia. Do zimnego szpinaku dodać rozkruszony biały ser i całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Ciasto
Mąkę wsypać do misy. Na środku mąki zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać sól i powoli wlewać wodę. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk, pozostanie gładkie i sprężyste. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Rantem lub szklanką wycinać kółka. Na środek każdego z nich nakładać łyżkę farszu, po czym złożyć wpół i zlepiać palcami brzegi ciasta. 

Pod koniec lepienia pierogów zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą wodę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna i się nie skleiły. Pierogi gotować na małym ogniu przez około 2 min do czasu, aż wypłyną. Wówczas zbierać je łyżką cedzakową i przekładać na talerze.

Ugotowane pierogi warto dla smaku polać roztopionym masłem podsmażonym z siekanymi orzechami włoskimi.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz