1 główka sałaty lodowej
1 opakowanie sera feta (200 g)
300 g pomidorów koktajlowych
1 ogórek gruntowy
1 czerwona papryka
1 cebula
kilka oliwek
Składniki na sos winegret:
3 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy (najlepiej dijon, ewentualnie sarepska)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
szczypta oregano
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
2. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
3. Pomidory koktajlowe przekroić na połówki, cebulę pokroić w dużą kostkę, ogórek (wraz z łupą) pokroić w cienkie plastry, paprykę i ser feta pokroić w dużą kostkę, a oliwki w małe plastry.
4. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać i polać nim umieszczone w jednej misie warzywa. Całość delikatnie wymieszać. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz