Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 niepełna szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru kryształu
1/4 szklanki smakowego oleju rzepakowego o smaku czosnku i bazylii
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
Składniki na farsz:
1 podwójny flet z kurczaka
1 mała cebula
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego/passaty
250 g pieczarek
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej
przyprawa gyros
100-150 g startego sera żółtego
Składniki na sos jogurtowy:
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Ciasto
1 łyżeczka oregano
Składniki na farsz:
1 podwójny flet z kurczaka
1 mała cebula
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego/passaty
250 g pieczarek
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej
przyprawa gyros
100-150 g startego sera żółtego
Składniki na sos jogurtowy:
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Ciasto
Do dużej misy wsypać przesianą mąkę, dodać sól, cukier, pokruszone drożdże i oregano. Wlać olej i wodę, a następnie z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, by podrosło.
Farsz
W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia, kiedy odparują płyny, doprawić przyprawą gyros. Usmażony filet przełożyć do naczynia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić ją na odrobinie oleju. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Pieczarki dodać do podsmażonej cebuli. W trakcie smażenia doprawić je solą i pieprzem. Usmażone przełożyć do naczynia z kurczakiem. Do usmażonych składników dodać kukurydzę, natkę pietruszki i wlać sos pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia, kiedy odparują płyny, doprawić przyprawą gyros. Usmażony filet przełożyć do naczynia.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić ją na odrobinie oleju. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Pieczarki dodać do podsmażonej cebuli. W trakcie smażenia doprawić je solą i pieprzem. Usmażone przełożyć do naczynia z kurczakiem. Do usmażonych składników dodać kukurydzę, natkę pietruszki i wlać sos pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać przez chwilę w rękach, a następnie bardzo cienko rozwałkować (ok. 2-3 mm) na podłużny prostokąt. Wzdłuż ciasta rozsmarować farsz.
Następnie farsz posypać serem żółtym.
Ciasto zwinąć w rulon, po czym ostrym nożem pokroić na plastry o grubości 1,5 -2 cm.
Plastry ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
Pizzerinki nakryć ściereczką i odstawić je na 15 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piec je w temp. 200°C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać posiekana natką pietruszki. Podawać gorące z sosem czosnkowo-koperkowym.
Sos
Jogurt wymieszać z posiekanym drobno koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą oraz zmielonym kolorowym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Sos
Jogurt wymieszać z posiekanym drobno koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą oraz zmielonym kolorowym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz