Zakręcone pizzerinki

Składniki:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej 
30 g świeżych drożdży
1 niepełna szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru kryształu
1/4 szklanki smakowego oleju rzepakowego o smaku 
czosnku i bazylii
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka oregano 

Składniki na farsz:
1 podwójny flet z kurczaka 
1 mała cebula
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego/passaty
250 g pieczarek
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej
przyprawa  gyros
100-150 g startego sera żółtego 

Składniki na sos jogurtowy: 
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz kolorowy
Przygotowanie:

Ciasto
Do dużej misy wsypać przesianą mąkę, dodać sól, cukier, pokruszone drożdże i oregano. Wlać olej i  wodę, a następnie z przygotowanych składników wyrobić gładkie ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce, by podrosło.
Farsz
W czasie, kiedy ciasto odpoczywa, przygotować farsz. Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia, kiedy odparują płyny, doprawić przyprawą gyros. Usmażony filet przełożyć do naczynia. 
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić ją na odrobinie oleju. Pieczarki obrać i  pokroić w grube plastry. Pieczarki dodać do podsmażonej cebuli. W trakcie smażenia doprawić je solą i pieprzem. Usmażone przełożyć do naczynia z kurczakiem. Do usmażonych składników dodać kukurydzę,  natkę pietruszki i wlać sos pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać przez chwilę w rękach, a następnie bardzo cienko rozwałkować (ok. 2-3 mm) na podłużny prostokąt. Wzdłuż ciasta rozsmarować farsz.
Następnie farsz posypać serem żółtym. 
Ciasto zwinąć w rulon, po czym ostrym nożem pokroić na plastry o grubości 1,5 -2 cm. 
Plastry ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. 
Pizzerinki nakryć ściereczką i odstawić je na 15 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piec je w temp. 200°C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać posiekana natką pietruszki. Podawać gorące z sosem czosnkowo-koperkowym.

Sos
Jogurt wymieszać z posiekanym drobno koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą oraz zmielonym kolorowym pieprzem.  Dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz