3 szklanki mąki
1 jajko
1 butelka kefiru (400 ml )
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie i razem wymieszać widelcem. Pod koniec ciasto należy wyrobić w rękach. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie klejące. Gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie, podsypać je mąką. Na stolnicy uformować wałek o średnicy około 4-5 cm. Wałek podzielić nożem na grube krążki, a każdy z nich lekko spłaszczyć dłonią, by uformować placuszki.
Proziaki układać na suchej, rozgrzanej patelni.
W trakcie pieczenia powinny urosnąć i przypiec się z dwóch stron.
Proziaki układać na suchej, rozgrzanej patelni.
W trakcie pieczenia powinny urosnąć i przypiec się z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz