Proziaki

Składniki:
3 kopiaste szklanki mąki
1 jajko
1 butelka kefiru (400 ml )
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie i razem wymieszać. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, lekko klejące. Gdyby ciasto okazało się zbyt rzadkie, należy podsypać je mąką. Na stolnicy uformować wałek o średnicy około 4-5 cm. Wałek podzielić nożem na grube krążki, a każdy z nich lekko spłaszczyć dłonią, by uformować placuszki. Jeśli chcemy uzyskać regularne kształty proziaków, ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką krążki.
Proziaki układać na suchej, rozgrzanej patelni. Smażyć po kilka minut z każdej strony na wolnym ogniu.
W trakcie pieczenia Proziaki powinny urosnąć i zarumienić się z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami na słodko (np. dżem) lub wytrawnie (np. masło czosnkowe).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz