Jagodzianki II

Składniki:

Składniki na ciasto:
3,5 kopiastej szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 żółtka
1/2 kostki roztopionego masła (100 g)
1/2 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mleka
2-3 krople pasty waniliowej

Składniki na kruszonkę:
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej

Składniki na nadzienie:
1/2 l borówek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko 
Przygotowanie:

Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru kryształu aż staną się płynne. Następnie dodać 1 łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować kruszonkę i nadzienie.

Kruszonka
Składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu i ręcznie rozcierać je do połączenia się produktów. Pracować z ciastem tak długo, aż mąka przestanie być sypka i zaczną powstawać grudki o różnej fakturze.

Nadzienie
Owoce delikatnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto
Do wyrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę i cukier, wbić żółtka, dodać pastę waniliową. W trakcie wyrabiania ciasta wlewać cienkim strumieniem roztopione masło połączone z ciepłym mlekiem. Ciasto wyrabiać w robocie przez około 5-10 minut za pomocą haka do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Gdyby ciasto było zbyt luźne, podsypać je mąką. Misę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek, który następnie podzielić na kilkanaście mniejszych części (12-16). 
Każdy kawałek ciasta delikatnie rozpłaszczyć w dłoniach i na środek nakładać łyżkę farszu.
Dokładnie skleić brzegi ciasta i delikatnie w dłoniach uformować kształt bułeczki. Bułeczki układać na wyłożonej pergaminem formie, nakryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. 
 
Następnie jagodzianki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 15- min w temp 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz