2 jajka
1 cebula
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 mały pęczek koperku
4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
1 cebula
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 mały pęczek koperku
4-5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Umyte cukinie zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i odstawić na pół godziny, by warzywa puściły sok. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Do cukinii dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, posiekany koperek i jajko. Na koniec dodać mąkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt rzadka, dodać odrobinę mąki. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje masy. Smażyć małe placuszki z dwóch stron tak, by miały złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz