3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
świeże owoce borówek
woda
szczypta soli
cukier kryształ
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do
którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami
ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać pozostałą wodę. Pracować z ciastem tak
długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej
konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno
pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt
twarde) lub podsypać mąką (kiedy będzie za luźne).
Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich zagotowania. W tym celu do dużego garnka
wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i
zagotować.
Ciasto
podsypać mąką i rozwałkować dość cienko, na grubość około 2 mm.
Szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka ciasta dodać 1/3 łyżeczki cukru kryształu, a następnie ułożyć porcję borówek. Krążki złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów.
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się, słoną wodę. Podczas wrzucania pierogi zamieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i układać na talerzu. Przed podaniem pierogi można polać jogurtem naturalnym.
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się, słoną wodę. Podczas wrzucania pierogi zamieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i układać na talerzu. Przed podaniem pierogi można polać jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz