Pierogi z borówkami

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli 
1 szklanka letniej wody

Dodatkowo:
świeże owoce borówek
woda
szczypta soli
cukier kryształ
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać pozostałą wodę. Pracować z ciastem tak długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt twarde) lub podsypać mąką (kiedy będzie za luźne).

Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich zagotowania. W tym celu do dużego garnka wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i zagotować.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować dość cienko, na grubość około 2 mm.  Szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka ciasta dodać 1/3 łyżeczki cukru kryształu, a następnie ułożyć porcję borówek. Krążki złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. 
Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się, słoną wodę. Podczas wrzucania pierogi zamieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować tak długo, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i układać na talerzu. Przed podaniem pierogi można polać jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz