3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
Dodatkowo:
świeże owoce malin
woda
szczypta soli
cukier kryształ
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do
którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami
ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać pozostałą wodę. Pracować z ciastem tak
długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej
konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno
pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt
twarde) lub podsypać mąką (kiedy będzie zbyt luźne).
Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich zagotowania. W tym celu do dużego garnka
wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i
zagotować.
Ciasto
podsypać mąką i rozwałkować dość cienko, na grubość około 2 mm.
Szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka ciasta dodać odrobinę cukru kryształu, a następnie ułożyć kilka malin. Krążki
złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Zlepione
pierogi wrzucać na gotującą się, słoną wodę. Podczas wrzucania pierogi zamieszać drewnianą
łyżką, by się nie kleiły. Gotować kilka minut do chwili, aż wypłyną na
wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minuty.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Przed podaniem posypać cukrem kryształem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz