Pierogi z malinami

Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli 
1 szklanka letniej wody

Dodatkowo:
świeże owoce malin
woda
szczypta soli
cukier kryształ

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać pozostałą wodę. Pracować z ciastem tak długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie może być zbyt zwarte, a jednocześnie powinno pozostać wolne. W razie potrzeby dolać wodę (gdyby było zbyt twarde) lub podsypać mąką (kiedy będzie zbyt luźne).

Przed lepieniem pierogów przygotować wodę do ich zagotowania. W tym celu do dużego garnka wlać wodę, dodać do niej szczyptę soli, nastawić na kuchenkę i zagotować.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować dość cienko, na grubość około 2 mm.  Szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka ciasta dodać odrobinę cukru kryształu, a następnie ułożyć kilka malin. Krążki złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi pierogów. Zlepione pierogi wrzucać na gotującą się, słoną wodę. Podczas wrzucania pierogi zamieszać drewnianą łyżką, by się nie kleiły. Gotować kilka minut do chwili, aż wypłyną na wierzch. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i kłaść na talerze. Przed podaniem posypać cukrem kryształem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz