(forma Korzeniewscy 31x31 cm)
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
1,5 szklanki oleju
6 jaj
3 jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
2 garście rodzynek
1 garść orzechów włoskich
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Jaja wbić do misy, dodać cukier i całość ucierać w robocie/lub mikserem około 2-3 minuty do uzyskania puszystej masy. Następnie, w trakcie dalszego ucierania, dolać olej i zamieszać całość tylko do połączenia się składników. Do masy wsypać mąkę zmieszaną z sodą, cynamonem i kakao. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Na koniec dodać starte jabłka, rodzynki oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 °C przez 60 minut - indeks dolny bez termoobiegu. Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jaja wbić do misy, dodać cukier i całość ucierać w robocie/lub mikserem około 2-3 minuty do uzyskania puszystej masy. Następnie, w trakcie dalszego ucierania, dolać olej i zamieszać całość tylko do połączenia się składników. Do masy wsypać mąkę zmieszaną z sodą, cynamonem i kakao. Suche składniki wymieszać z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Na koniec dodać starte jabłka, rodzynki oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 °C przez 60 minut - indeks dolny bez termoobiegu. Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz