Składniki:
(tortownica ⌀ 23 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
Drip z białej czekolady:
100 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
1 opakowanie ciastek Oreo
1 szklanka świeżych malin
świeże truskawki
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka
oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie w trakcie dalszego ucierania wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę.
Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krem śmietanowy
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Najpierw ucierać ją na wysokich obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera. Do ubitej śmietany wsypać cukier i dodać serek mascarpone. Całość delikatnie i krótko wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Najpierw ucierać ją na wysokich obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera. Do ubitej śmietany wsypać cukier i dodać serek mascarpone. Całość delikatnie i krótko wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników.
Drip z białej czekolady
W rondelku podgrzać śmietankę, jednak nie doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Mieszać tak długo trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc gęstą polewę. Drip mieszać i lekko przestudzić, by nie był zbyt gorący, bo wówczas może roztopić krem i nie powstanie efekt spadających sopelków. Drip wylewać na dobrze schłodzony tort za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Przełożenie
I biszkopt - 1/4 kremu - warstwa truskawek - 1/4 kremu - II biszkopt - 1/4 kremu - warstwa malin - 1/4 kremu - w krem wcisnąć kawałki ciastek Oreo - III biszkopt
Tort został obłożony z wierzchu kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, wykończony dripem z białej czekolady i udekorowany świeżymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz