Tort śmietanowo-owocowy


Składniki:
(tortownica ⌀ 23 cm) 
 
Składniki na biszkopt:
 
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem śmietanowy:
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru 
 
Drip z białej czekolady:
100 g białej czekolady
50 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
1 opakowanie ciastek Oreo
1 szklanka świeżych malin 
świeże truskawki
Przygotowanie:
Biszkopt  
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie w trakcie dalszego ucierania wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
Krem śmietanowy 
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Najpierw ucierać ją na wysokich obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć obroty miksera. Do ubitej śmietany wsypać cukier i dodać serek mascarpone. Całość delikatnie i krótko wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników.

Drip z białej czekolady 
W rondelku podgrzać śmietankę, jednak nie doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Mieszać tak długo trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką, tworząc gęstą polewę. Drip mieszać i lekko przestudzić, by nie był zbyt gorący, bo wówczas może roztopić krem i nie powstanie efekt spadających sopelków. Drip wylewać na dobrze schłodzony tort za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
Przełożenie
I biszkopt - 1/4 kremu - warstwa truskawek - 1/4 kremu - II biszkopt - 1/4 kremu - warstwa malin - 1/4 kremu - w krem wcisnąć kawałki ciastek Oreo - III biszkopt   
 
Tort został obłożony z wierzchu kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, wykończony dripem z białej czekolady i udekorowany świeżymi kwiatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz