Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę z kaszy manny:
1 szklanka mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
Pozostałe składniki na krem:
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki gorącego mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu migdałowego
spirytus do smaku
Przygotowanie:
Mąkę
z masłem i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Cukier puder, cukier
waniliowy oraz żółtka roztrzepać trzepaczką w oddzielnym naczyniu, po czym powstałą masę dolać do mąki. Całość wyrabiać ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowego ciasta urywać kawałki i wylepiać nimi foremki do orzeszków. Ciasteczka ułożyć na blasze. Piec 13 minut w temp. 175 °C.
Kaszę mannę ugotować na mleku razem z cukrem. Ugotowaną zdjąć z ognia i ostudzić. Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem i również pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo, podczas dalszego ucierania, dodawać partiami papkę orzechową oraz zimną kaszę mannę. Na koniec dodać aromat migdałowy oraz odrobinę spirytusu. Masę dokładnie przemieszać. Przygotowaną masę nakładać do skorupek i sklejać orzeszki. Końcówki ciasteczek można posmarować masą i obtoczyć je w zmielonych orzechach.
Kaszę mannę ugotować na mleku razem z cukrem. Ugotowaną zdjąć z ognia i ostudzić. Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem i również pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo, podczas dalszego ucierania, dodawać partiami papkę orzechową oraz zimną kaszę mannę. Na koniec dodać aromat migdałowy oraz odrobinę spirytusu. Masę dokładnie przemieszać. Przygotowaną masę nakładać do skorupek i sklejać orzeszki. Końcówki ciasteczek można posmarować masą i obtoczyć je w zmielonych orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz