Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej
2 łyżka masła
świeży rozmaryn
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną polędwicę oczyścić z błon. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, papryką oraz natrzeć świeżym rozmarynem. Na patelni roztopić masło. Kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, na patelnię przełożyć polędwicę. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron (po około 3-5 minut).
Podsmażoną polędwicę zdjąć z ognia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C. Mięso piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć je z naczynia. Przed pokrojeniem polędwica powinna odpocząć kilka minut.
Soczewicę przelać kilka razy wodą. Gotować w lekko osolonej wodzie 30-45 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzić.
Polędwicę po kroić w plastry, podawać z soczewicą i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz