Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i czarną soczewicą

Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej 
2 łyżka masła
świeży rozmaryn
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
 
Dodatkowo:
1 szklanka czarnej soczewicy
Przygotowanie: 
Umytą i osuszoną polędwicę  oczyścić z błon. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, papryką oraz natrzeć świeżym rozmarynem. Na patelni roztopić masło. Kiedy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, na patelnię przełożyć polędwicę. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron (po około 3-5 minut). 
Podsmażoną polędwicę zdjąć z ognia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C. Mięso piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć je z naczynia. Przed pokrojeniem polędwica powinna odpocząć kilka minut. 
Soczewicę przelać kilka razy wodą. Gotować w lekko osolonej wodzie 30-45 minut. Ugotowaną soczewicę odcedzić.
 
Polędwicę po kroić w plastry, podawać z soczewicą i ulubioną surówką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz