Sernik królewski


Składniki:

(forma Korzeniewscy 28x28 cm)

Składniki na ciasto czekoladowe:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 kostka masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany


Składniki na ser:
1,5 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
1 szklanka drobnego cukru kryształu
5 kropli pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego
8 jaj
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, wbić jajko i dodać śmietanę. Ze składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Z każdej uformować kulkę, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 60 minut. Po godzinie wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta, po czym zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na wyłożoną pergaminem formę. Ciasto podpiec przez 10-15 minut w temp. 180 °C.
Ser
Wszystkie składniki na ser powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. W jednej misie ubić białka na sztywną pianę. W drugiej dużej misie utrzeć żółtka z cukrem kryształem i wanilią na puszystą, jasną masę. Następnie, ciągle ucierając, dodawać partiami zmielony ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i startą skórkę pomarańczy. Masę mieszać do połączenia składników. Do masy serowej przełożyć ubite białka i wymieszać je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową wylać na podpieczony, kruchy spód. Na ser zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta czekoladowego. 
 
Piec w temp. 170 °C przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w ciepłym piekarniku do czasu, aż całkowicie ostygnie (przy uchylonych drzwiczkach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz