Ciasteczka "Gęsie łapki"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
2 szklanki mąki 
2 żółtka 
1 kostka zimnego masła 
1 kostka białego sera (250 g)  
szczypta soli

Dodatkowo:
cukier kryształ do obtaczania ciastek

Przygotowanie:
Do misy przesiać mąkę, wbić żółtka, zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach, dodać szczyptę soli oraz pokruszony ser. Wyrobić gładkie ciasto, które następnie ukształtować w kulkę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. 
Cukier kryształ wysypać na głęboki talerz. Krążki ciasta obtoczyć w cukrze, złożyć wpół, ponownie obtoczyć w cukrze, znów złożyć wpół i obtoczyć. Złożone ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 15-20 minut w temp. 170 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz