Sernik japoński (na zimno)

Składniki:

(forma 21 x 32 cm)

Składniki na ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej
3 jaja
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 kostki roztopionego masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
500 ml śmietany kremówki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
7 kopiatych łyżeczek żelatyny

Składniki na frużelinę wiśniową:
1 duży słoik kompotu z wiśni z wydrylowanymi owocami
sok z 1 cytryny
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe
Kawę rozpuścić w czterech łyżkach przegotowanej wody. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, w trakcie dalszego ucierania, do masy wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wlać rozpuszczoną kawę. Na koniec wlać płynne, schłodzone masło. Całość dokładnie zamieszać do połączenia się składników. Masę wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec 35 min w temp. 180 °C.
 
Masa serowa 
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Ubić schłodzoną śmietankę. W innym naczyniu  zmiksować ser z cukrem pudrem. W trakcie ucierania do sera wlać płynną, ostudzoną żelatynę. Następnie do masy dodać ubitą śmietankę. Masę serową dokładnie połączyć z bitą śmietaną. Gotową masę wylać na upieczone i ostudzone ciasto, które należy schłodzić w lodówce przez 20 minut.

Frużelina wiśniowa
Wiśnie wraz ze szklanką soku i sokiem z cytryny podgrzewać na małym ogniu. W 1/2 szklanki soku wiśniowego dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Kiedy wiśnie zaczną się gotować, wlać do nich sok zmieszany z mąką. Całość zagotować. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Do gorącej wsypać suchą galaretkę i ponownie całość dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzoną, lecz płynną frużelinę wylać na schłodzoną warstwę serową. Łyżką można zrobić delikatne smugi, mieszając warstwę serową z frużeliną. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej  pozostawiając je na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz