Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na mus jabłkowy:
4-5 jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru kryształu
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Składniki na mus jabłkowy:
4-5 jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto umieścić w misie i ręcznie/ lub za pomocą robota wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane rozwałkować, podzielić na kawałki i wylepiać nim wnętrze foremek do babeczek. Spód ciasta nakłuć w kilku miejscach widelcem. Foremki z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10-15 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu ostudzone babeczki delikatnie ściągnąć z foremek uważając, by ich nie pokruszyć.
Składniki na kruszonkę umieścić w jednym naczyniu i ręcznie rozcierać je do połączenia się produktów. Pracować z ciastem tak długo, aż mąka przestanie być sypka i zaczną powstawać grudki o różnej fakturze.
Mus jabłkowy
Umyte jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki lub w plasterki. Owoce skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Na patelni rozpuścić masło, a następnie wyłożyć na nie jabłka. W zależności od odmiany jabłek smażyć je od kilku do kilkunastu minut. Owoce mają być miękkie, ale nie płynne. Gorący mus wyłożyć na upieczone tartaletki. Wierzch posypać cynamonem i kruszonką. Tartaletki ponownie zapiec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 °C przez około 15 minut. Upieczone i ostudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz