Letni biszkopt z masą serową

Składniki:
(forma ⌀ 26 cm)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1,3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę serową:
1 kg serka z wiaderka
2 galaretki cytrynowe lub przezroczyste
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka suchego maku

Dodatkowo:

świeże owoce (maliny, truskawki, borówki) 

Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka wraz z solą ubić na sztywną pianę. Dalej do ubitych białek stopniowo wsypywać cukier. Podczas ciągłego ucierania dodawać po jednym żółtku. Po około 2 minutach ucierania powinna powstać puszysta masa. Na koniec wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie zamieszać łyżką do połączenia się składników. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec 30 min w temp. 170-180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Całkowicie zimny przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa serowa
Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 400 ml przegotowanej, wrzącej wody. Następnie galaretkę odstawić do wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć, można przygotowywać masę. Ser przełożyć do misy i wymieszać z suchym makiem. Następnie do sera wlać tężejącą galaretkę i całość delikatnie wymieszać łyżką.

Przełożenie:
biszkopt - 1/2 masy - owoce - biszkopt - 1/2 masy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz