Tort Minecraft

Składniki:
(tortownica ⌀ 23 cm)

 Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietanowy:
1/2 l śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 kopiate łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:
1 czerwona galaretka
300 g świeżych truskawek
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ucierać. W dalszej kolejności, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę . Piec w temp. 160-180 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. 

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Następnie płynną galaretkę wylać do płaskiego pojemnika i odstawić, by stężała. Gotową galaretkę pokroić w kostkę. 

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić w plastry.

Czekoladę zetrzeć na tarce. 

 
Krem śmietanowy
Żelatynę rozpuścić w wodzie, aż stanie się zupełnie płynna. Mieszając od czasu do czasu, ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać na wysokich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Wówczas obroty zmniejszyć, a do śmietanki wsypać cukier puder i partiami dodawać serek mascarpone. Masę delikatnie wymieszać, po czym na końcu wlać płynną żelatynę i wymieszać ostatni raz do całkowitego połączenia się składników. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą czekoladę, dzięki czemu powstanie krem straciatella. Pozostałą część kremu podzielić w proporcji 1/3 i 2/3. Do większej części kremu dodać pokrojoną w drobną kostkę stężałą galaretkę i całość dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
biszkopt - masa straciatella - biszkopt - 1/3 kremu śmietanowego - warstwa pokrojonych truskawek - krem z galaretką - biszkopt









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz