Kolorowe ciasto z galaretkami

Składniki:
(forma 25x35 cm)
 
Składniki na ciasto:
9 białek
5 żółtek
1,5 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 kopiata łyżka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
1 łyżka kakao
1 opakowanie czerwonego kisielu
2 łyżki suchego maku 

Składniki na masę:
600 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
4 galaretki w różnych kolorach
+ 2 galaretki cytrynowe (lub pomarańczowe)
Przygotowanie:
 
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. W trakcie dalszego ubijania wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz partiami wlewać olej. Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, masę podzielić na cztery równe części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej - suchy kisiel, do trzeciej - suchy mak, a do czwartej - żółtka oraz 1 łyżkę mąki. Porcję każdego z czterech rodzajów ciasta dokładnie i delikatnie wymieszać. Na środek wyłożonej pergaminem formy wylewać po dwie łyżki każdego z ciast tak, by powstawały kręgi. Czynność tę powtarzać do wyczerpania każdego ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C. Piec 45 minut. Po upieczeniu ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. 
Masa 
Każdą z czterech galaretek rozpuścić osobno w jednej szklance przegotowanej, gorącej wody. Galaretki odstawić w miseczkach, by stężały. Następnie każdą z nich pokroić w kostkę. 
Dwie jasne galaretki (cytrynowe lub pomarańczowe) rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić, ale nie dopuścić, by galaretka stężała.
Do naczynia przełożyć serek homogenizowany. Wlać do niego cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, po czym całość zamieszać łyżką. Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki. Całość delikatnie zamieszać łyżką. Masę wyłożyć na spodni blat ciasta, po czym nakryć ją wierzchnim blatem. Wierzch ciasta można polać polewą lub posmarować odrobiną masy i udekorować drobno posiekaną galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz