Miód z mniszka lekarskiego

Przygotowany samodzielnie z kwiatów znajdujących się w ogródku. Ma działanie  przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

Składniki:
450-500 główek mniszka lekarskiego 
1 wody
1 kg cukru kryształu
2 cytryny 

Przygotowanie:

W słoneczny dzień należy zebrać główki mniszka lekarskiego. Kwiaty powinny być duże, rozwinięte i pełne pyłku. Po zebraniu warto je rozłożyć na papierze i sprawdzić, by nie było robaków. 
Kwiaty włożyć do garnka, zalać je zimną wodą i zagotować. Kwiaty powinny gotować się przez 15 minut. Po zagotowaniu odstawić garnek z mniszkiem na 24 godziny. Następnego dnia kwiaty odcedzić przez durszlak i sitko. Do powstałego wywaru wsypać cukier i wycisnąć sok z dwóch cytryn. Całość gotować na małym ogniu przez 3 godziny, by miód zgęstniał. Gorący miód przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić dnem do góry. Nie trzeba pasteryzować.
Dorośli mogą spożywać miód 2-3 łyżeczki dziennie, a dzieci do 1,5 łyżeczki na dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz