Wielkanocne baranki

Składniki:

Składniki na czekoladowe muffinki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru kryształu
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki czekoladowych kropelek (lub 1/2 tabliczki posiekanej drobno gorzkiej czekolady)
2-3 krople aromatu pomarańczowego

Składniki na krem śmietanowy:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
ozdobne pianki (mini) marshmallow
biała masa cukrowa
barwnik pomarańczowy

Przygotowanie: 
Ciasto
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. W drugim naczyniu wymieszać z sobą składniki mokre: mleko, olej, jajka, aromat. Następnie połączyć z sobą składniki suche z mokrymi i wsypać czekoladowe kropelki. Całość dokładnie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej foremki nałożyć porcję masy czekoladowej (maksymalnie do 2/3 wysokości, gdyż w trakcie pieczenia babeczki urosną). Muffinki piec 20 minut w temp. 190 °C. Upieczone babeczki wyjąć z formy i ostudzić.
Krem śmietanowy
Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wówczas dodać cukier puder i serek mascarpone. Ucierać krótko do całkowitego połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na całą powierzchnię babeczek.

Dekoracje
Z masy cukrowej formować głowy, oczy i uszy baranków. Aby uzyskać cielisty kolor do masy można dodać odrobinę pomarańczowego barwnika. Nos i buzie baranków wykonać za pomocą wykałaczki. Gotowe główki układać na warstwie z kremu. Na pozostałej powierzchni układać obok siebie małe pianki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz