Sałatka z tortellini i rukolą

Składniki:
1 małe opakowanie tortellini z dowolnym farszem (250 g)
1 podwójny filet z kurczaka

kilka pomidorów koktajlowych
1 kostka sera feta (250 g)
2-3 garście rukoli
1 świeża papryka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, bazylia  
 
Dodatkowo:
2 garście słonecznika

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie:
Tortellini ugotować wedle wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (około 15-20 min). Ugotowany odcedzić i ostudzić. Warzywa oraz sałatę umyć i osuszyć. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki, a  fetę pokroić w kostkę.
Umyty i osuszony filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W trakcie smażenia doprawić solą, pieprzem, bazylią. Usmażony filet ostudzić.
Sałatę, pokrojone warzywa, ser i podsmażonego kurczaka umieścić w misie, a następnie zalać przygotowanym sosem. Doprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Bezpośrednio przed podaniem posypać nim wierzch sałatki.

Sos
Składniki na sos przelać do małej miseczki. Wymieszać je dokładnie do połączenia się składników. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz