Quiche z brokułem i pieczarkami

Składniki:
Składniki na ciasto kruche:

1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 duże jajko
szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżka gęstej śmietany

Składniki na nadzienie:

1 brokuł
8-10 pieczarek
2 ząbki czosnku
3 jajka
100 g sera pleśniowego
1 niepełna szklanka mleka
200 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto kruche
Mąkę przesiekać nożem z solą, zimnym masłem i jajkiem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto wyrobić ręcznie. W razie potrzeby można dodać łyżkę śmietany (wszystko zależy od wielkości jajka i ilości mąki). Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować tak cienko, by wyłożyć nim formę do tarty łącznie z brzegami. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć widelcem. Podpiec je w piekarniku przez 10-15 min w temp. 180 °C.

Nadzienie
1. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Ser pokroić w kostkę.
3. Pieczarki obrać, pokroić na grube plastry i podsmażyć na 1 łyżce masła. W trakcie smażenia doprawić solą.
4. W oddzielnym naczyniu wymieszać trzepaczką całe jajka z mlekiem i śmietaną. Do masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę doprawić solą i pieprzem.
5. Na podpieczone ciasto wyłożyć ugotowane różyczki brokuła, podsmażone pieczarki oraz kawałki sera pleśniowego. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 min w temp. 200 °C.
6. Na suchej patelni podprażyć orzeszki pinii. Posypać nimi danie tuż po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz