Sałatka warstwowa z kurczakiem i brzoskwiniami

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka brzoskwiń
1 woreczek ryżu
2 czerwone papryki
200 g żółtego sera
1 por
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka tymianku
2-3 łyżki oleju
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.

2. Umyty filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie doprawione mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso zdjąć z patelni, ostudzić.
3. Umytą paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę osączyć z zalewy.
5. Por pokroić w półplasterki.
6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
7. Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. 

 
Ułożenie kolejnych warstw:

1/2 papryki - ser żółty - majonez - sól, pieprz - por - kukurydza - majonez - kurczak - ryż - majonez - sól, pieprz - brzoskwinie - papryka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz