forma 35x24 cm
1 duża paczka herbatników
1,5 kg sera z wiaderka
9 jaj
3 budynie śmietankowe
1,5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
2 szklanki zimnego mleka
2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Następnie w dużej misie zmiksować razem ser biały, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. W trakcie dalszego ucierania wsypać budynie śmietankowe i mieszać tylko do połączenia się składników. Następnie, nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać olej, mleko i wsypywać mleko w proszku. Mieszać krótko do połączenia się składników. Kiedy masa serowa będzie gładka, połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami. Całość delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia się obu struktur. Ciasto powoli wylewać na warstwę z herbatników. Piec 60 min w temp. 180 °C. W trakcie pieczenia obserwować, by wierzch ciasta nie przypalił się. Gdyby zaczął zbyt szybko nabierać kolorów, warto nakryć sernik folią aluminiową. Gdy ciasto upiecze się, studzić je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik wybornie smakuje z polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz