Domowe hamburgery

Składniki:
Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru kryształu

Składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej (z tego 2 łyżki przeznaczyć do zaczynu)
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniego mleka
1/4 kostki masła

Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko
sezam
 
Składniki na burger: 
600 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 pęczek kolendry
1/2 szklanki bulionu lub wody
sól, pieprz
olej do smażenia

Dodatki do złożenia hamburgerów:
ser żółty w plastrach
pomidor
ogórek
sałata
ketchup i ulubiony sos
Przygotowanie:
Rozczyn
Drożdże wymieszać z cukrem do powstania papki. Masę drożdżową zalać letnim mlekiem. Dodać 2 łyżki mąki i całość wymieszać trzepaczką. Naczynie z przygotowanym zaczynem nakryć bawełnianą ściereczka i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, by zaczyn podrósł.

Ciasto
Masło roztopić, przestudzić.
Do dużej misy przesiać mąkę. Dodać do niej cukier, miód i sól, wyrośnięty zaczyn, wlać mleko i roztopione uprzednio masło. Całość wystarczy wymieszać łyżką, by połączyły się składniki. Następnie w misie ciasto oprószyć mąką i przez 2-3 minuty ręcznie wyrabiać ciasto. Z ciasta uformować kulkę i, trzymając w misie, lekko posypać mąką. Naczynie nakryć bawełnianą ściereczką. Odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko wyrobić ręcznie, po czym podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować lekko spłaszczoną bułkę. Porcje ciasta układać w dużych odstępach na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Uformowane bułeczki nakryć ściereczką i odstawić na 30 min, by ciasto podrosło. 
Po upływie ww. czasu każdą z bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-25 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu bułki ostudzić i przekroić wzdłuż na połówki.
Burger 
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną kolendrę. Mięso wyrabiać. W trakcie mieszania dolewać bulion, doprawiać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wyrabiać ręcznie aż będzie miało jednolitą konsystencję. Uformować małe kulki, spłaszczyć je w dłoniach i smażyć po 2 minuty z każdej strony na oleju. 
Składanie hamburgerów
bułka -  sos do hamburgerów - sałata - burger - ser żółty - ketchup - ogórek, pomidor - posmarowana sosem dryga część bułki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz