3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
70 g roztopionego masła
5 żółtek
skórka starta z jednej pomarańczy
1 mały kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec)
krem kokosowy Bounty
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z jedną łyżką cukru kryształu. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dolać 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wsypać 2-3 łyżki mąki. Całość delikatnie rozetrzeć trzepaczką tak, aby nie było grudek. Powstały rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
W osobnym naczyniu utrzeć pozostały cukier kryształ oraz cukier waniliowy z żółtkami na puszystą masę. W dużej misie do pozostałej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, startą skórkę pomarańczową, resztę podgrzanego mleka. Na koniec wlać roztopione masło i alkohol. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odchodzić od ręki oraz ścianek naczynia i nie będzie się kleić. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt lepkie, należy je delikatnie podsypać mąką. Gotowe ciasto nakryć w misie ściereczką i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zwinąć rulon i podzielić go nożem na kilkanaście równych części. Z każdej uformować w ręce kulkę i odłożyć na stolnicę. Pączki nakryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w dużym naczyniu z tłuszczem nagrzanym do 170 °C po minucie z każdej strony. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowym ręczniku. Następnie za pomocą szprycy należy nadziewać usmażone pączki. Na koniec deser polać czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz