Szarlotka z pianką

Składniki:

(forma
Korzeniewscy o wymiarach 24 x 35 cm)

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na piankę:
4 białka
1 szklanka cukru kryształu
1 opakowanie czerwonego kisielu

Dodatkowo:
1-1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
cynamon 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i ręcznie lub za pomocą robota wyrobić ciasto. Z ciasta odkroić 1/4 i włożyć do zamrażarki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią dno formy do pieczenia. Ciasto podpiec przez 10-12 minut w temp. 180 °C.

Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie plastry. Warstwę jabłek wyłożyć na podpieczone ciasto i lekko oprószyć cynamonem.

Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szklanką cukru (na wysokich obrotach miksera). Kiedy piana będzie gotowa, wsypać suchy kisiel i całość krótko wymieszać do połączenia składników. Pianę wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć zmrożoną pozostałą część ciasta. 

Piec 35 minut w temp. 180 °C z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka smakuje wyśmienicie podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz