Składniki:
250 g białego sera
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego lub 2 krople pasty waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki gęstej śmietany
Dodatkowo:
cukier puder do obsypania
olej do smażenia
Ser dwukrotnie zemleć (gdy chcemy uzyskać gładką masę) lub rozkruszyć (jeśli lubimy wyczuwalne grudki). Do rozdrobnionego nabiału dodać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, sodę, a także pozostałe mokre składniki: żółtka, sok z cytryny, rum, śmietanę. Ciasto wyrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie przełożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Gdyby kleiło się do rąk (wszystko zależy od gęstości śmietany), podsypać mąką i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz