Oponki serowe

Składniki:
250 g białego sera
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego lub 2 krople pasty waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki gęstej śmietany 

Dodatkowo:
cukier puder do obsypania
olej do smażenia


Przygotowanie:  

Ser dwukrotnie zemleć (gdy chcemy uzyskać gładką masę) lub rozkruszyć (jeśli lubimy wyczuwalne grudki). Do rozdrobnionego nabiału dodać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, sodę, a także pozostałe mokre składniki: żółtka, sok z cytryny, rum, śmietanę. Ciasto wyrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie przełożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Gdyby kleiło się do rąk (wszystko zależy od gęstości śmietany), podsypać mąką i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. 

 
Szklanką lub rantem wykrawać krążki. W środku każdego z nich kieliszkiem wyciąć mały otwór. Małe kawałki ciasta pozostawić do smażenia.  
W szerokim rondelku rozgrzać tłuszcz do temperatury 170 °C. Wycięte oponki wrzucać na gorący olej i smażyć na złoty kolor z dwóch stron (po około 30-40 s z każdej strony). 
 
W trakcie smażenia oponki powinny podrosnąć. Ciastka wydobyć z tłuszczu i ułożyć na papierowym ręczniku, by odciekły z nadmiary tłuszczu. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz