Składniki na ciasto:
2 kopiate szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu greckiego
4-5 łyżek gęstej śmietany
Składniki na krem budyniowy:
2 kopiate szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu greckiego
4-5 łyżek gęstej śmietany
Składniki na krem budyniowy:
1/2 l mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 krople pasty waniliowej
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko - do posmarowania
cukier puder i sproszkowany cynamon - do posypania rurek
Składniki na ciasto umieścić w misie, po czym ręcznie lub za pomocą robota wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, bardzo cienko rozwałkować (ok. 1-2 mm), radełkiem ciąć długie paski szerokości około 1,5 - 2 cm i owijać nimi foremki do rurek. Owijanie należy rozpocząć od cieńszego końca w kierunku grubszego tak, by paski ciasta delikatnie zachodziły na siebie i jednocześnie całkowicie zasłaniały foremkę. Koniec ciasta dobrze skleić do foremki, by podczas pieczenia się nie odkleił. Rureczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.
Piec w temp. 180 °C do uzyskania złotego koloru (około 12-15 minut). Upieczone rurki po lekkim ostudzeniu delikatnie ściągać z foremek.
Krem budyniowy
Do garnka wlać połowę zimnego mleka i gotować je na małym ogniu. W osobnym
naczyniu dokładnie wymieszać (lub zmiksować) pozostałe mleko z żółtkami, cukrem, pastą waniliową, mąką pszenną i ziemniaczaną. Składniki powinny być tak wymieszane, by nie był grudek. Masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem na gotujące się mleko. Budyń od razu energicznie mieszać, trzymając go około 3 minuty na małym ogniu. Kiedy powstanie jednolita, gęsta i pozbawiona grudek masa, budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed przystąpieniem do ucierania masy, masło i budyń powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucierać mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie, podczas dalszego ucierania, dodawać po łyżce budyń. Ucierać kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem. Gotowy przełożyć do szprycy i napełniać nim upieczone, ostudzone rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz