Składniki:
(forma o wymiarach 25 x 37 cm)
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kopiate łyżki cukru pudru
3 kopiate łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Galaretka:
2 galaretki w kolorze niebieskim
3 szklanki wody
owoce borówki amerykańskiej Przygotowanie:
Biszkopt
(forma o wymiarach 25 x 37 cm)
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kopiate łyżki cukru pudru
3 kopiate łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
Galaretka:
2 galaretki w kolorze niebieskim
3 szklanki wody
owoce borówki amerykańskiej Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i umieścić je w misie miksera. Ubijać na średnich obrotach do powstania sztywnej piany. Wówczas w trakcie dalszego ucierania powoli dosypywać cukier. Białka ubijać łącznie przez 10 minut. Kiedy piana będzie gładka i gęsta, dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i ucierać krótko tylko do połączenia składników. Następnie do masy wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Suche składniki połączyć z ubitą masą za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Gdy składniki się połączą, dolewać olej i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia (wyścielone dno blachy). Piec 45 minut w temp. 170 °C bez termoobiegu. Po upieczeniu zimny biszkopt oddzielić nożem od brzegów blachy, wyłożyć i przekroić na dwa blaty.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Ostudzić ją. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać na wysokich obrotach miksera do czasu, aż powstanie sztywna piana. Pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy i cukier puder. Miksować krótko do połączenia składników. Na koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną, płynną żelatynę. Całość zamieszać krótko do połączenia się masy z żelatyną.
Galaretki zalać przegotowaną gorącą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć ją na ciasto.
Przełożenie:biszkopt - masa śmietanowa (kilka łyżek zostawić na wierzch) - biszkopt - pozostała masa - borówki - galaretka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz