Drożdżówki z serem

Składniki:

Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 żółtka
3,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu + 1 łyżka do rozczynu

Składniki na ser:
300 g białego sera
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru kryształu
2 żółtka

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułek
lukier, polewa, cukier puder - opcjonalnie do wykończenia drożdżówek

Przygotowanie:  

Rozczyn
Drożdże rozkruszyć do miski i wymieszać je na papkę z łyżką cukru. Wlać pół szklanki ciepłego mleka i wsypać 1 łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, by rozczyn urósł.

Ser
Zmielony ser lub dobrze rozdrobniony w rękach połączyć z cukrem waniliowym i cukrem kryształem oraz żółtkami. Dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Ciasto
Kiedy rozczyn wyrośnie, do osobnej dużej misy wsypać przesianą mąkę pszenną. Wsypać do niej cukier kryształ i cukier waniliowy, wbić jajko i żółtka, dodać rozczyn i delikatnie przemieszać. Następnie powoli wlać ciepłe mleko oraz roztopione wcześniej masło. Masę zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Lekko podsypać je mąką, wyrabiać ręcznie ok. 5-10 minut, uformować kulę i, pozostawiając w dużej misie, odstawić na godzinę, by podwoiło swą objętość. Naczynie z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką. 
Po godzinie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta.
Na ciasto wyłożyć masę serową i równomiernie rozsmarować ją na całej powierzchni. 
Ciasto składać wzdłuż do środka (1/3 szerokości), a następnie na złożoną część nałożyć drugi, przeciwległy bok. 
Ciasto z serem ciąć na kilka równych kawałków (8-10). 
Każdy z nich należy raz lub dwukrotnie zwinąć po skosie. 
Tak przygotowane drożdżówki przełożyć na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Drożdżówki nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 15-20 minut, by podrosły. 
Po tym czasie bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Drożdżówki piec 20 min w temp. 180°C. Po upieczeniu ostudzone drożdżówki udekorować czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz