1 mała główka sałaty masłowej
25 plasterków szynki konserwowej
25 plasterków miękkiego sera żółtego
6 jajek
1 opakowanie pomidorów koktajlowych
1 por
1 duży świeży ogórek
1 mały pęczek szalotki
1 pęczek rzodkiewki
Składniki na sos:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień przed wykonaniem sałatki przygotować rulony z szynki i żółtego sera. W tym celu należy każdy plasterek szynki owinąć plastrem
sera i zwinąć rulon. Rulony ułożyć ciasno w naczyniu i odłożyć je do lodówki na noc.
Następnego dnia rulony pokroić na ślimaczki o grubości około 7-10 mm.
W dniu przygotowania sałatki jajka ugotować na twardo i ostudzone pokroić w kostkę.
W dniu przygotowania sałatki jajka ugotować na twardo i ostudzone pokroić w kostkę.
Por
przeciąć wzdłuż, następnie pokroić go w półplasterki. Por sparzyć w
durszlaku, przelewając przez kilka minut wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Po tych
czynnościach por lekko posypać solą i przemieszać.
Sałatę masłową porwać na mniejsze kawałki.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szalotkę wraz z zieloną częścią drobno posiekać.
Sałatę masłową porwać na mniejsze kawałki.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szalotkę wraz z zieloną częścią drobno posiekać.
Sos
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać go do majonezu i jogurtu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przełożenie
Przełożenie
Kolejne składniki sałatki układać warstwowo, zaczynając od dna salaterki:
- porwana sałata masłowa,
- warstwa ślimaczków,
- pokrojone jajka,
- pomidory koktajlowe,
- por,
- ogórek,
- rzodkiewka,
- sos czosnkowy,
- szalotka,
- ogórek,
- rzodkiewka,
- sos czosnkowy,
- szalotka,
- warstwa ślimaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz