1 kg buraków ćwikłowych
3-4 ząbki czosnku
4-5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 l przegotowanej wody
1 gruba kromka chleba żytniego
Przygotowanie:
Buraki dokładnie wyszorować, obrać i pokroić w plastry lub małe kawałki. Pokrojone buraki przełożyć do dużego słoja lub kamiennego garnka. Do słoja dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrany czosnek. Całość zalać przegotowaną letnią wodą tak, by pokrywała w całości buraczki. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć cienką bawełnianą ściereczką lub gazą. Tak przygotowany zakwas odstawić na 4-5 do ciepłego i ciemnego pomieszczenia. Im dłużej zakwas leżakuje, tym jego smak będzie ostrzejszy.
Po tym czasie ukiszony barszcz przecedzić i przelać do butelki. W szczelnie zamkniętej butelce zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Zakwas dolać do bulionu lub wywaru z warzyw. W trakcie gotowania doprawić wg uznania, zgodnie z przepisem na wigilijny barszcz czerwony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz