Makowiec japoński

Składniki:
(forma 24 x 37 cm)
30 dag maku
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru pudru
60 dag jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
10 dag rodzynek
1 garść płatków migdałów
kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Mak sparzyć i dwukrotnie zemleć.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Margarynę (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodawać po jednej łyżce zmielonego maku, a także starte jabłka. Do masy makowej przełożyć ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać kaszę mannę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki i aromat. Ciasto przełożyć na wyłożoną pergaminem formę. Piec w temp. 180 °C przez 45-50 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto warto polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz