Pierogi z kapustą i serem białym

Składniki:
 
Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej 
1 jajko
1 szklanka letniej wody
szczypta soli 
 
Składniki na farsz:
1 mała główka białej kapusty
1 duża cebula
2 łyżki masła
250-300 g sera białego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pozbawić ją twardego środka, przekroić główką na pół. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do garnka z lekko osoloną wodą i zagotować. Kapustę gotować do miękkości (około 30 minut), po czym odsączyć ją z wody. Ostudzoną należy drobno posiekać.
Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć ją na maśle. Kiedy nabierze złotego koloru, należy zakończyć jej smażenie. Do naczynia z posiekaną kapustą dodać usmażoną cebulę oraz pokruszony ser. Całość doprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
 
Ciasto 
Z mąki oraz pozostałych składników należy wyrobić elastyczne, luźne ciasto.  Gotowe przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz, po czym dokładnie skleić brzegi pierogów. Zlepione pierogi wrzucać do garnka z lekko osoloną i wrzącą wodą. Pierogi gotować około minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podawać gorące i posypane podsmażoną na maśle cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz