Ciasteczka piernikowe

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 
1 łyżka kakao
1,5 kostki margaryny
200 g płynnego miodu

Przygotowanie: 
Miód podgrzewać w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie gorący, naczynie zdjąć z ognia. Do miodu dodać tłuszcz i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. W osobnej misie wymieszać wszystkie suche składniki, po czym wlać do nich płynny miód z margaryną. Wyrobić najpierw łyżką, a potem ręcznie gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Kiedy ciasto odpocznie i będzie schłodzone, wyjąć je z lodówki, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka i układać je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.  
Ciastka piec najpierw 5 minut w temp. 180 °C, a następnie kolejne 5 min w temp 150 °C. Upieczone i schłodzone ciasteczka ozdabiać polewą czekoladową lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz