(forma 25 x 37 cm)
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka (białka pozostawić do masy serowej)
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Składniki na masę makową:
200 g suchego maku
2 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
1 garść posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 garść posiekanych orzechów włoskich
kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
8 jaj
1 budyń waniliowy
starta na tarce skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek
1 łyżka cukru
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na dużej patelni do momentu, aż odparuje nadmiar soków. Pod koniec smażenia wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Usmażone jabłka zdjąć z ognia.
Ciasto
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić je na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować i przełożyć na wyłożoną pergaminem formę. Piec 18 minut w temp. 200 °C. upieczony blat odłożyć. Następnie do tej samej formy przełożyć drugi rozwałkowany blat ciasta. Tym razem ciasto piec w ww. temperaturze przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić w blaszce.
Masa makowa
Mak
sparzyć i dwukrotnie zemleć w maszynce. Białka ubić na sztywną
pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać miód, wsypać zmielony mak, dodać powidła oraz bakalie i aromat. Całość wymieszać.
Na koniec do masy makowej dodać ubitą pianę z
białek.
Całość lekko wymieszać i wyłożyć na upieczony kruchy blat.
Masa serowa
Białka
oddzielić od żółtek. Dodać do nich białka pozostałe z ciasta i ubić sztywną pianę. Ser zemleć dwukrotnie. W dużej misie utrzeć margarynę z cukrem pudrem na puch. Następnie do ubijanej ciągle masy dodawać po jednym żółtku. W dalszej części do masy wsypać sproszkowany budyń, startą skórkę cytrynową, wlać sok z cytryny i dodawać partiami ser. Całość ucierać do całkowitego połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę i za pomocą drewnianej łyżki lekko wmieszać ją do masy. Masę serową wyłożyć
na warstwę makową. Piec w temp. 180 °C przez 50 minut.
Upieczone ciasto trzymać w piekarniku do momentu, aż przestygnie. W tym czasie należy podgrzać usmażone wcześniej jabłka. Owoce zdjąć z ognia i wsypać do nich galaretkę w proszku, po czym dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony placek. Warstwę jabłkową przykryć upieczonym kruchym blatem. Aby ciasto nabrało odpowiedniego smaku, warto obłożyć je folią aluminiową. Dzięki temu parujące jabłka zmiękczą kruchą, wierzchnią stronę ciasta.
Lubię eksperymentować z sernikami, bo każdy sernik może być inny od poprzedniego. Twój widzę, prezentuje się świetnie, pewnie nie mniej jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Od lat jest numerem jeden na moim świątecznym stole. Jeszcze nikomu się nie znudził 😀.
OdpowiedzUsuń