Pierniczki z nadzieniem (najlepsze)


Składniki:
1 kg mąki pszennej 
40 dag płynnego miodu 
1,5 szklanki cukru  kryształu
8 jajek (potrzebne: 8 żółtek i 4 białka; pozostałe 4 białka zostawić do sporządzenia lukru)
1,5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 
6 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody 
4 łyżeczki kakao

Dodatkowo:
słoik gęstej marmolady/ konfitury/powideł

Przygotowanie:

Do rondelka wlać miód wraz z przyprawą do piernika. Całość podgrzewać na małym ogniu, doprowadzając do zagotowania. Rozpuszczony miód zdjąć z ognia, po czym dodać masło. Miód z masłem cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. W drugim naczyniu sodę rozprowadzić ze śmietaną. W trzecim naczyniu z czterech białek ubić pianę. Do piany wsypać cukier i dodać żółtka. Całość krótko i delikatnie ucierać tak, by cukier się rozpuścił.
 
Następnie do garnka z ostudzonym miodem i masłem wlać śmietanę oraz utartą masę jajeczną. Całość delikatnie rozprowadzić za pomocą trzepaczki. Na koniec wsypywać partiami mąkę zmieszaną z kakao. Dokładnie wyrabiać ciasto tak, by było jednolite (można wyrabiać drewnianą łyżką, gdyż ciasto jest stosunkowo rzadkie i klejące lub w robocie, dobierając właściwą końcówkę do mieszania). Ciasto pozostawić w garnku, nakryć je ściereczką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (jednak nie do lodówki). Następnego dnia stolnicę obficie podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i wyrobić je rękami. Gdyby było nadal bardzo klejące, warto podsypać więcej mąki. Należy jednak pamiętać by zachować umiar, gdyż ciasto powinno zostać nieco lepkie. W ten sposób podczas pieczenia pierniczki nie rozkleją się, a nadzienie nie wypłynie.

Odrywać po kawałku ciasta i każdy z nich cienko wałkować (ok. 3-4 mm). Na rozwałkowanej partii ciasta w dużych odstępach nakładać kleksy z nadzieniem. 
 Następnie ciasto z marmoladą przykryć drugim równie cienko rozwałkowanym płatem ciasta. Ciasto górne i dolne delikatnie docisnąć ręką, by wypuścić zgromadzone wewnątrz powietrze. Foremkami o dowolnych kształtach wykrawać pierniczki. Należy uważać, by nadzienie znalazło się w środkowej części każdego z nich. 
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Pierniczki piec w temp. 180 °C przez ok. 7-8 minut. 
 
Pierniczki już po upieczeniu są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Nadzienie sprawia, że nie twardnieją.Można je polać czekoladą lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz