Składniki:
1 kg mąki pszennej
40 dag płynnego miodu
1,5 szklanki cukru kryształu
8 jajek (potrzebne: 8 żółtek i 4 białka; pozostałe 4 białka zostawić do sporządzenia lukru)
1,5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
6 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
słoik gęstej marmolady/ konfitury/powideł
Przygotowanie:
Do rondelka wlać miód wraz z przyprawą do piernika. Całość podgrzewać na małym ogniu, doprowadzając do zagotowania. Rozpuszczony
miód zdjąć z ognia, po czym dodać masło. Miód z masłem cały czas mieszać do
całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. W drugim naczyniu sodę rozprowadzić ze
śmietaną. W trzecim naczyniu z czterech białek ubić pianę. Do piany wsypać cukier i dodać żółtka. Całość krótko i delikatnie ucierać tak, by cukier się rozpuścił.
Następnie do
garnka z ostudzonym miodem i masłem wlać śmietanę oraz utartą masę jajeczną. Całość
delikatnie rozprowadzić za pomocą trzepaczki. Na koniec wsypywać partiami
mąkę zmieszaną z kakao. Dokładnie wyrabiać ciasto tak, by było
jednolite (można wyrabiać drewnianą łyżką, gdyż ciasto jest
stosunkowo rzadkie i klejące lub w robocie, dobierając właściwą końcówkę do mieszania). Ciasto pozostawić w garnku, nakryć je
ściereczką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (jednak nie do
lodówki). Następnego dnia stolnicę obficie podsypać mąką. Wyłożyć ciasto
i wyrobić je rękami. Gdyby było nadal bardzo klejące, warto podsypać
więcej mąki. Należy jednak pamiętać by zachować umiar, gdyż ciasto
powinno zostać nieco lepkie. W ten sposób podczas pieczenia pierniczki
nie rozkleją się, a nadzienie nie wypłynie.
Odrywać
po kawałku ciasta i każdy z nich cienko wałkować (ok. 3-4 mm). Na
rozwałkowanej partii ciasta w dużych odstępach nakładać kleksy z nadzieniem.
Następnie ciasto z marmoladą przykryć drugim równie cienko rozwałkowanym
płatem ciasta. Ciasto górne i dolne delikatnie docisnąć ręką, by wypuścić zgromadzone wewnątrz powietrze. Foremkami
o dowolnych kształtach wykrawać pierniczki. Należy uważać, by nadzienie znalazło się w środkowej
części każdego z nich.
Ciasteczka ułożyć na wyłożonej pergaminem
blaszce. Pierniczki piec w temp. 180 °C przez ok. 7-8 minut.
Pierniczki już po upieczeniu są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Nadzienie sprawia, że nie twardnieją.Można je polać czekoladą lub lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz